espa

banner

Το λιπαντικό για τον κινητήρα του οχήματος μας, όπως εύστοχα έχει παραλληλιστεί, είναι όπως το αίμα για την καρδιά.

Ανακυκλώνεται μέσα στον κινητήρα και εκτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα.

Ποιες είναι όμως οι τόσο σημαντικές λειτουργίες που εκτελεί;

• Λίπανση: μείωση της τριβής μεταξύ των επιφανειών που έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των απωλειών λόγω τριβής και την αύξηση της απόδοσης της μηχανής, την χαμηλοτερη κατανάλωση καύσιμου και την μείωση εκπομπών καυσαερίων.

• Ψύξη: απαγωγή της θερμότητας που αναπτύσσεται λόγω τριβής.

• Στεγανοποίηση: στεγανοποιεί κενά και εμποδίζει τη διαφυγή καυσαερίων.

• Προστασία από οξείδωση: προστασία των μεταλλικών μερών της μηχανής από τη διάβρωση ακόμα και όταν η μηχανή δεν λειτουργεί.

• Καθαρισμός: Τη διατήρηση της καθαρότητας των μεταλλικών μερών της μηχανής με τα οποία το λιπαντικό έρχεται σε επαφή. Αυτό επιτυγχάνεται με διάλυση της αιθάλης και των εναποθέσεων μέσω επίδρασης ειδικών απορρυπαντικών προσθέτων.

Είδη λιπαντικών

Τα λιπαντικά διαχωριζονται στις εξής κατηγορίες:

1. Τα ορυκτέλαια, που προέρχονται από την επεξεργασία του φυσικού πετρελαίου και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των λιπαντικών ουσιών. Παρουσιάζουν μεγάλη χημική σταθερότητα λόγω της μοριακής τους δομή ( υδρογονάνθρακες ) που από τη φύση τους έχουν πολύ μεγάλη χημική σταθερότητα.
2. Τα συνθετικά έλαια (πρόκειται για προϊόν χημικής αντίδρασης και όχι απόσταξης). Υπερέχουν ποιοτικά από τα ορυκτέλαια αφού υπάρχει η δυνατότητα κατά την παραγωγή τους να καθοριστούν οι επιθυμητές ιδιότητες. Η χρήση τους ολοένα αυξάνεται παρά το υψηλότερο τους κόστος. Εδω χωρίζονται σε 2 υποκατηγοριες, τα ημι-συνθετικα λιπαντικά και τα πλήρως συνθετικά λιπαντικά.

Χαρακτηριστικά των λιπαντικών

Το λιπαντικό θα πρέπει να καλύπτει τις εξής ιδιότητες:

• Να έχει κατάλληλο ιξώδες

• Να μην έχει διαβρωτική επίδραση

• Να έχει ικανοποιητική πρόσφυση

• Να έχει χημική σταθερότητα

Το ιξώδες του λιπαντικού είναι ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αφού σχετίζεται με τη ρευστότητα του. Τα λιπαντικά κατατάσσονται με βάση αυτή την ιδιότητα τους σε μία κλίμακα γνωστή ως «SAE». Την κλίμακα αυτή υπέδειξε η Αμερικάνικη εταιρεία μηχανικών αυτοκινήτων (SAE: Society of Automobile Engineers) και μετά τις Η.Π.Α την υιοθέτησαν όλες οι χώρες του κόσμου. Η κλίμακα SAE αρχίζει από το 0 που αντιστοιχεί σε ένα πολύ λεπτόρρευστο λάδι κατάλληλο ίσως για ωρολογιακούς μηχανισμούς και φτάνει μέχρι το 250 που είναι ένα βαρύ παχύρρευστο λιπαντικό κατάλληλο για λίπανση οδοντωτών τροχών.

Πρέπει να τονιστεί ότι ο αριθμός SAE ενός λιπαντικού δεν έχει καμιά σχέση με την ποιότητα του. Φανερώνει μόνο τη τιμή του ιξώδους και σε μερικές περιπτώσεις έμμεσα τον δείκτη ιξώδους.

Ευρέως διαδεδομένα στους σύγχρονους κινητήρες είναι τα πολύτυπα λάδια τα οποία χαρακτηρίζονται από δύο αριθμούς SAE (π.χ. 5W-30). Σε χαμηλές θερμοκρασίες συμπεριφέρεται σαν λεπτόρρευστο (5W), ενώ σε υψηλές συμπεριφέρεται ως παχύρρευστο (30).

To W προκύπτει από το αγγλικό Winter που σημαίνει Χειμώνας και υποδεικνύει πως το λιπαντικό καλύπτει προδιαγραφές ιξώδους για χρήση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το νούμερο που βρίσκεται μπροστά από το γράμμα W αντιστοιχεί στο ιξώδες του λιπαντικού σε χαμηλές θερμοκρασίες όταν ο κινητήρας είναι κρύος. Όσο πιο χαμηλό το ιξώδες αυτό τόσο πιο λεπτόρρευστο το λάδι κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Αυτό θα βοηθήσει την γρήγορη και εύκολη κυκλοφορία του λιπαντικού στον κινητήρα ώστε να τον προστατέψει από τριβές.

Ο αριθμός που βρίσκεται στο τέλος είναι ο αριθμός ιξώδους σε κατάσταση και θερμοκρασίες λειτουργίας του κινητήρα. Το παχύρευστο λάδι σε αυτές τις θερμοκρασίες είναι καλό για τη διατήρηση της πίεσης και της λιπαντικής ικανότητας καθώς επίσης και τη χαμηλή κατανάλωση λιπαντικού.

Επιλογή του λιπαντικού

Η επιλογή του λιπαντικού πρέπει να γίνεται με βάση την χρήση για την οποία προορίζεται, σύμφωνα με το ιξώδες του αλλά και με τις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής. Κάθε λιπαντικό είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένη χρήση και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την εφαρμογή ενός λιπαντικού.

Εδω θα πρέπει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές κινητήρων τείνουν στην σύσταση λιπαντικών ολοένα και χαμηλότερου ιξώδους για τους σύγχρονους κινητήρες (5W-30, 5W20, 0W20) ώστε να επιτυγχάνουν χαμηλότερες εκπομπές καυσαερίων και καταναλώσεις σε καύσιμο σύμφωνα με τις σύγχρονες περιβαντολλογικες οδηγίες.

Αφού προσδιορίσουμε την κατηγορία στη οποία πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό λιπαντικό για την εφαρμογή που το προορίζουμε, πρέπει να μελετήσουμε τις προδιαγραφές που μας υποδεικνύει ο κατασκευαστής και πρέπει το λιπαντικό μας να είναι ίδιων ή νεότερων προδιαγραφών από τις υποδεικνυόμενες. Στις περισσότερες περιπτώσεις κατάταξης των προδιαγραφών, οι νεότερες προδιαγραφές υπερκαλύπτουν τις προγενέστερες τους σε απαιτήσεις λίπανσης. Μία κλίμακα κατάταξης των λιπαντικών με βάση τις προδιαγραφές τους είναι η API (American Petroleum Institute). Η τάξη «S» (Spark) αντιστοιχεί σε βενζινοκινητήρες, «C» (Compression) για πετρελαιοκινητήρες και «GL» (Gear Lubricant) για βαλβολίνες. Με την πρόοδο της τεχνολογίας των κινητήρων και άλλων μηχανημάτων εξελίσσεται παράλληλα και αυτή η κλίμακα με νέες προσθήκες τάξεων προδιαγραφών.

Οι απαιτήσεις, οι πολυάριθμες δοκιμές και οι μελέτες έφεραν την ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλοι οργανισμοί ελέγχου ποιότητας των λιπαντικών όπως π.χ. η ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), και οι διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες που οι ίδιες απαιτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και σε πολλές περιπτώσεις προσθέτουν δικές τους προδιαγραφές ποιότητας (π.χ. VW, Mercedes κ.λ.π). Η ποιοτική ένδειξη κατασκευής ενός ορυκτελαίου με βάση την τεχνολογία είναι ένα απαραίτητο στοιχείο ένδειξης και αναγνώρισης του (π.χ. API, SJ, CG-4 κ.λ.π).

Σύνθεση του λιπαντικού

Το λιπαντικό, δημιουργήθηκε για να προστατεύει τον κινητήρα από την φθορά λόγω τριβής των μεταλλικών μερών κατά τη λειτουργία του. Παράλληλα όμως, η σταδιακή καύση μικρών ποσοτήτων λαδιού εγκαταλείπει αποθέσεις άνθρακα σε καίρια σημεία του κινητήρα, που οδηγεί μακροπρόθεσμα στη δυσλειτουργία του κινητήρα. Επίσης, κατά την ανατάραξη του λαδιού δημιουργείται αφρός, με αποτέλεσμα η αντλία λαδιού να αναρροφά αέρα, η κυκλοφορία του λιπαντικού να γίνεται ανεπαρκής και να μειώνεται η λίπανση του κινητήρα. Προβλήματα όπως αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να λειτουργεί ο κινητήρας για κάποια χρονικά διαστήματα με μη ικανοποιητική λίπανση. Αυτό μπορεί να φθείρει σημεία του που έρχονται σε επαφή και χωρίς την κατάλληλη λίπανση να μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής τους.

Για να αποφεύγονται αρνητικές ιδιότητες όπως ο αφρισμός ή η μερική καύση του λιπαντικού, αλλά και για να αυξάνεται η αντοχή του λιπαντικού, είναι απαραίτητα τα χημικά πρόσθετα. Κάποιες από τις κυριότερες κατηγορίες χημικών προσθέτων είναι τα ακόλουθα:

Ρύθμισης δείκτη ρευστότητας: Μειώνει το βαθμό μεταβολής της ρευστότητας του λιπαντικού σε σχέση με τη θερμοκρασία. Το πρόσθετο αυτό δεν λειτουργεί στις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά βοηθάει το λιπαντικό να μην γίνεται ιδιαίτερα λεπτόρρευστο στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως είναι η φυσική του τάση.

Καθαριστικά μετάλλου: Αποτρέπουν το σχηματισμό αποθέσεων άνθρακα από την καύση του λαδιού στον κινητήρα και τον διατηρούν καθαρό.

Διασκορπιστές: Κρατούν τα ξένα από το λιπαντικό σώματα σε συνεχή αιώρηση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται εναποθέσεις στον κινητήρα (μαύρη λάσπη).

Πρόσθετα κατά της φθοράς: Το λιπαντικό προστατεύει τα μεταλλικά μέρη του κινητήρα, αλλά τα πρόσθετα αυτά δημιουργούν ένα ελάχιστου πάχους στρώμα προστασίας σε κάθε μια από τις τριβόμενες επιφάνειες, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη φθορά.

Αντιοξειδωτικά πρόσθετα: Εμποδίζουν την οξείδωση του λιπαντικού.

Αντιδιαβρωτικά πρόσθετα: Μειώνουν τη διαβρωτική δράση του νερού και των οξέων, που σχηματίζονται στο λιπαντικό.

Αντιαφριστικά πρόσθετα: Κατά τη λειτουργία του κινητήρα, λόγω της έντονης ανάδευσης, δημιουργούνται φυσαλίδες αέρα στο λάδι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λιπαντική του ικανότητα. Με τα ειδικά αντιαφριστικά πρόσθετα, το φαινόμενο αυτό μειώνεται στο ελάχιστο.

Πρόσθετα αύξησης της αντοχής: Τα πρόσθετα αυτά αυξάνουν την αντοχή του λιπαντικού φιλμ, υπό μεγάλες πιέσεις και θερμοκρασίες.

Εν κατακλείδι, αυτο που πρεπει να επισημανουμε ειναι οτι η επιλογη ενος ποιοτικου και καταλληλου λιπαντικου ειναι θεμα ζωτικης σημασιας για τον κινητηρα του οχηματος μας. Μπορει να μας γλιτωσει απο  κοστοβορες βλαβες, να συμβαλλει στην μακροζωια και καλη λειτουργια του κινητηρα αλλα και να συμβαλλει στην μειωση του κοστους καυσιμων και στην προστασια του περιβαλλοντος.


ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ MAG1 FULL SYNTHETIC 5W30 C3